Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου 2020

Προσδοκίες, συχνά μια μεγάλη αυταπάτη!

 Μια από τις μεγαλύτερες αυταπάτες της ζωής μας είναι οι προσδοκίες που διατηρούμε για τους άλλους ανθρώπους. 


Στην πραγματικότητα, οι προσδοκίες δεν είναι τίποτα άλλο από τις δικές μα σκέψεις σχετικά με το τι περιμένουμε από το άτομο που έχουμε απέναντι μας. 


"Photo From Google"


Όμως, δεν αφορούν τον άλλον. Αφορούν εμάς. 


Δημιουργούνται από τις δικές μας πρότερες εμπειρίες και βιώματα. 


Το δύσκολο με τις προσδοκίες είναι ότι αναμιγνύουν πολλά έντονα συναισθήματα. 


Μέσα σε αυτές υπάρχει έντονα κρυμμένος πόνος, θλίψη, απογοήτευση αλλά και ενθουσιασμός, ελπίδα και ευγνωμοσύνη. 


Ένα ακόμη χαρακτηριστικό τους είναι η αφηρημένη διάσταση που τις περικλείει. 


Περιμένουμε, αλλά τι ακριβώς περιμένουμε;


Ξέρουμε;


Και ακόμη περισσότερο, εάν ξέρουμε τι περιμένουμε από τον άλλον;


Άραγε, καταφέραμε ποτέ αυτό να το εκφράσουμε; 


Καταφέραμε ποτέ να εξηγήσουμε τι είναι αυτό που χρειαζόμαστε και για ποιο λόγο; ή απλώς περιμέναμε καρτερικά ο άλλος να μαντέψει αυτό που εμείς είχαμε στο κεφάλι μας και νευριάσαμε όταν εκείνος απλώς δεν κατάφερε να κάνει σωστή μαντεψιά;


Είναι όμορφο και υγιές να υπάρχουν προσδοκίες, είναι απαραίτητο όμως να φροντίσω αυτές να τις περάσω στον άλλον, δίνοντάς του την ευκαιρία να επιλέξει αν μπορεί και αν θέλει να ανταποκριθεί σε αυτές. 


Δεν μπορώ, όμως, να εξαπολύω κατηγορίες, όταν εγώ ο ίδιος/ίδια δεν έχω φροντίσει να τις μοιραστώ εξ' αρχής. 


Στις ανθρώπινες σχέσεις, αναπόφευκτα όλοι περιμένουμε κάτι. Αυτό το κάτι, όμως, μπορεί να είναι κάτι εντελώς διαφορετικό για τον καθένα μας και είναι οκ αυτό. 


Το πιο σημαντικό από όλα είναι ο καθένας μας ξεχωριστά να αναγνωρίζει τις δικές του ανάγκες, τις δικές του επιθυμίες. 


Όταν ο καθένας μας μάθει να αναγνωρίζει τις δικές του ανάγκες και να παλεύει για αυτές, τότε θα μάθει και να τις διεκδικεί με έναν τρόπο ώριμο. 


Θυμηθείτε, όμως, πως το αν ο άλλος θα σεβαστεί ή όχι αυτές τις επιθυμίες, είναι ένα ξεχωριστό κομμάτι, που θα διαχειριστείτε τότε. 


Το σημαντικό είναι να μη φοβάστε, να διεκδικείτε αυτά που αγαπάτε, χρειάζεστε και σας κάνουν να αισθάνεστε καλά, αποδεχόμενοι πάντα πως το τι θα κάνει η άλλη πλευρά δεν είναι δικό σας θέμα. 


Δική σας δουλειά είναι να αγαπάτε τον εαυτό σας, να τον υπερασπίζεστε και να παραμένετε ανοιχτοί στις εμπειρίες σας ώστε να δείτε που η καρδιά σας αισθάνεται τη μεγαλύτερη ασφάλεια να παραμείνει, να εμπιστευθεί και να δοκιμάσει τις αντοχές της. 


Προσπαθήστε να μείνετε συνεπείς στις δικές σας αξίες με την ελπίδα να βρεθείτε σε μέρη όπου οι αξίες σας θα συμπλέουν διότι διαφορετικά, κάποιος δεν θα ναι πραγματικά ευτυχισμένος. 



⧫Chrysa Leimoni⧫

2 σχόλια:

  1. Χρύσα μας έδωσες τροφή για σκέψη μέσα από την υπέροχη ανάρτηση σου και σε ευχαριστούμε γι αυτό!
    Ο Βούδας έγραψε κάποτε: «Όταν πάψουμε να προσδοκούμε, θα τα έχουμε όλα».
    Προσωπικά, προσπαθώ να μετριάζω τις προσδοκίες μου, για να απολαμβάνω τη στιγμή γι' αυτό που έχει να μου δώσει κι όχι για όσα θα ήθελα να μου δώσει!
    Καλό απόγευμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εγώ ευχαριστώ για τα εποικοδομητικά σχόλια που ξεκινούν όμορφες συζητήσεις Μαρίνα μου! Νομίζω πως θα συμφωνήσω και με τον Βούδα αλλά και με σένα! Μερικές φορές ζητάμε τόσα πολλά, όταν στην πραγματικότητα οι καταστάσεις δεν μπορούν εκ των πραγμάτων να μας τα δώσουν. Είναι όμορφο να απολαμβάνουμε και να λαμβάνουμε από όλες τις εμπειρίες ότι έχουν πραγματικά να μας δώσουν...!!!

      Διαγραφή

Stay Tuned

 photo sunsetfacebook_zpsb37eb33f.png  photo sunsettwitter_zps4f1cb7d3.png  photo sunsetinstagram_zpsb21f3486.png  photo sunsetyoutube_zpsd9eeb186.png
Follow

Τα αγαπημένα σας!