Τετάρτη 30 Μαΐου 2018

Συνέντευξη με τον Θανάση Σπύρου


Ο κοινωνικός λειτουργός, Θανάσης Σπύρου μιλάει στο Ψυχής Κατάθεση:




Ο Θανάσης Σπύρου είναι απόφοιτος του Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας του ΤΕΙ Αθήνας. Κοινωνικός λειτουργός στο Σικιαρίδειο Ίδρυμα, μέλος του Δ.Σ. του Ν.Π.Δ.Δ ΣΚΛΕ, πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του Σικιαριδείου Ιδρύματος και εκλεγμένος εκπρόσωπος τους στο Δ.Σ. του Ιδρύματος.

Τον ρωτήσαμε, λοιπόν, και μας απάντησε:

Γιατί επιλέξατε να γίνετε κοινωνικός λειτουργός; Ήταν αυτό που πάντα θέλατε;

Πάντα είχα σαν όνειρο και στόχο ν’ ασκήσω ένα επάγγελμα το οποίο θα προσέφερε στον συνάνθρωπο. Δυστυχώς, το Ελληνικό σύστημα εκπαίδευσης όπου η σχολή που εισάγεται κάποιος, κρίνεται από την επίδοση μιας δεδομένης περιόδου και σε ελάχιστο βαθμό στον επαγγελματικό προσανατολισμό με οδήγησε και μένα σε μια εν πολλοίς “ τυχαία’’ επιλογή σχολής. Από την πρώτη μέρα όμως που ξεκίνησα τις σπουδές μου ένιωσα ότι το επάγγελμα του κοινωνικού λειτουργού είναι αυτό που μου ταιριάζει και που θα ήθελα ν’ ασκήσω.


 Πόσο εύκολο είναι να κυνηγάμε τα όνειρα μας;

Στην Ελλάδα της οικονομικής, αλλά κυρίως κοινωνικής κρίσης, με τη διαρκή έκπτωση αξιών και την μείωση κεκτημένων δικαιωμάτων , είναι πολύ δύσκολο να κάνουμε όνειρα και κυρίως να πραγματοποιούνται . Όμως, οφείλουμε , εφόσον τα κάνουμε, να τα κυνηγάμε. Τα όνειρα, οι στόχοι και οι , καλώς εννοούμενες, φιλοδοξίες θα μας βοηθήσουν να ελπίζουμε και να προχωράμε μπροστά,
“νοθεύοντας’’ την δύσκολη πραγματικότητα .

Άλλωστε “ τι νόημα έχει τ’ όνειρο χωρίς μικρές νοθείες ;”


Ποια πιστεύετε ότι είναι τρία βασικά χαρακτηριστικά ενός καλού κοινωνικού λειτουργού;

Αρχικά θα πρέπει να έχει το χάρισμα του καλού ακροατή. Ν’ ακούει όχι για ν’ απαντήσει τυπικά, αλλά για να κατανοήσει τις πραγματικές ανάγκες του ανθρώπου που έχει απέναντί του. Αν το πετύχει αυτό έχει μεγάλες πιθανότητες να βοηθήσει ουσιαστικά τον εκάστοτε εξυπηρετούμενο.

Σημαντικός ακόμη είναι ο σεβασμός. Να σέβεται τις αντιλήψεις, απόψεις, τη διαφορετικότητα και την ξεχωριστή προσωπικότητα κάθε ανθρώπου, αυτό θα τον βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό να προσφέρει χωρίς προκαταλήψεις και απόψεις που θα προσεγγίζουν τα όρια της ιδεοληψίας και ιδεολογικών αγκυλώσεων.

Τρίτον, αλλά σε καμία περίπτωση λιγότερο σημαντικό είναι η ενασχόληση των κοινωνικών λειτουργών με τα κοινά. Να συμμετέχει στην κοινωνία και το καθημερινό γίγνεσθαι με ρόλο ενεργού πολίτη και όχι αποστασιοποιημένου απαθή ατόμου. Είμαι της άποψης ότι το επάγγελμα του κοινωνικού λειτουργού και η επιστήμη της Κοινωνικής Εργασίας είναι πολιτική επιστήμη με μια ευρεία έννοια.


Με ποια θέματα καταπιάνεστε κυρίως;

Το εργασιακό φάσμα του κοινωνικού λειτουργού είναι ευρύ. Κάθε κατηγόρια πολιτών μπορεί κάποια στιγμή στη ζωή του να χρειαστεί τη συνδρομή και την υποστήριξη ενός κοινωνικού
λειτουργού.

Προσωπικά όσο αφορά εμένα εργάζομαι σε φορέα ειδικής αγωγής για την κατάρτιση και υποστήριξη νέων και εφήβων με νοητική στέρηση. Τα θέματα που κυρίως με απασχολούν είναι κομμάτια δικτύωσης του φορέα με την κοινότητα αλλά και με άλλους φορείς αντίστοιχου σκοπού, ενημέρωση γονέων και κηδεμόνων για ζητήματα παροχών κλπ που μπορεί να είναι χρήσιμα, η συμμετοχή σε σχεδιασμό δράσεων και η υλοποίηση τους για τους εξυπηρετούμενους του φορέα, η συμβουλευτική και η υποστήριξη τόσο του ατόμου με τη νοητική στέρηση όσο και του οικογενειακού πλαισίου κλπ.


Περιγράψτε μας με λίγα λόγια τις βασικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο κλάδος σας.

Η Κοινωνική Πρόνοια στην Ελλάδα της κρίσης και των μνημονίων ,αντιμετωπίζεται όπως η παιδεία διαχρονικά. Κάθε κυβέρνηση προσπαθεί να την χρησιμοποιήσει σαν έναν προνομιακό χώρο άντλησης ψήφων κάνοντας μεταρρυθμίσεις που το πιθανότερο είναι μια επόμενη πολιτική δύναμη να τις καταργήσει. Εδώ, να κάνω μια ευχή αυτό ν’ αλλάξει με ένα κοινό πλαίσιο άσκησης κοινωνικής πολιτικής στην χώρα όπου άξονες θα είναι η πρόληψη , η αντιμετώπιση αλλά και η ουσιαστική επανένταξη των πολιτών που έχουν πληγεί ή βρίσκονται σε κίνδυνο να πληγούν από κοινωνικές ανισότητες και αδικίες. Είμαι της άποψης ότι το ελληνικό κράτος πρέπει να βρει λύσεις για την ουσιαστική αντιμετώπιση της φτώχειας και όχι απλά να σχεδιάζει πολιτικές που απλά την συντηρούν.

Η Κρίση δεν χρειάζεται ‘’ασπιρίνες για τον πονοκέφαλο’’ αλλά ουσιαστικές προτάσεις και λύσεις.

Το παραπάνω μαζί με προβλήματα της καθημερινότητας (υποχρηματοδότηση , ελλείψεις και λειτουργικά κενά σε πολλές υπηρεσίες, η γραφειοκρατία με τις αγκυλώσεις κλπ) είναι για μένα οι βασικές δυσκολίες του κοινωνικού λειτουργού σήμερα.

 Τι συμβουλή θα δίνατε στα παιδιά που θέλουν να ακολουθήσουν αυτό το επάγγελμα;

Δεν ξέρω κατά πόσο θα μπορούσα να δώσω συμβουλές, άλλωστε δεν διεκδικώ σε κανένα σημείο τον ρόλο του “μέντορα”. Θα μπορούσα όμως ν’ αναφέρω ότι όποιος θέλει ν’ ακολουθήσει το επάγγελμα του κοινωνικού λειτουργού καλό θα είναι να έχει το τρίπτυχο “ Υπομονή- Επιμονή- Πίστη”.

Υπομονή για να παλέψει τις δυσκολίες που θα βρει μπροστά του
Επιμονή για να πετύχει τους στόχους που θα έχει θέσει
Και Πίστη ότι μπορεί να γίνει μέσω του επαγγέλματός μας μέρος της κοινωνικής αλλαγής που οφείλει να επιδιώκει ένας κοινωνικός λειτουργός.

Ως άνθρωπος πρώτα και μετά σαν επαγγελματίας άλλωστε πιστεύω στον στίχο των Social Waste που λέει “ κι όμως αλλάζει Κεμάλ, και όμως αλλάζει’’.


Εσείς προσωπικά κάνετε κάτι για να αποφορτιστείτε από το βάρος της δουλειάς σας;

Οτιδήποτε, θα μπορούσε να γεμίσει τις μπαταρίες. Διάβασμα, μουσική, σαν ακροατής, αθλητισμός σαν φίλαθλος και χρόνος για αγαπημένα πρόσωπα.


 Ποια είναι τα σχέδια σας για το μέλλον;

Να μπορούσα να συμβάλλω έστω στον ελάχιστο βαθμό, μέσω της προσωπικής συμμετοχής, σε μια κοινωνική αλλαγή που θα είναι ουσιαστική και θα βοηθήσει στη δημιουργία μια νέας αντίληψης και μιας πραγματικά προοδευτικής κοινωνίας .


Ποιο είναι το μότο σας;

“Να είμαστε ρεαλιστές. Να ζητάμε το αδύνατο’’  (Ernesto Che Guevara.)

Ευχαριστώ πολύ τον κύριο Θανάση Σπύρου για την εξαιρετική συνέντευξη που μου έδωσε και την όμορφη τοποθέτηση του επί του θέματος. Εύχομαι κάθε επιτυχία!

Αν θέλετε και σεις να επικοινωνήσετε με τον κύριο Θανάση Σπύρου μπορείτε να το κάνετε εδώ: than1982spy@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Stay Tuned

 photo sunsetfacebook_zpsb37eb33f.png  photo sunsettwitter_zps4f1cb7d3.png  photo sunsetinstagram_zpsb21f3486.png  photo sunsetyoutube_zpsd9eeb186.png
Follow

Τα αγαπημένα σας!