Τετάρτη 9 Μαΐου 2018

Συνέντευξη με τον Αποστόλη Καρτσαφλέκη



Ο κοινωνικός Λειτουργός, Αποστόλης Καρτσαφλέκης μιλάει στο Ψυχής Κατάθεση:




Ο Αποστόλης Καρτσαφλέκης γεννήθηκε στη Λάρισα. Οι προπτυχιακές σπουδές του είναι στο ΤΕΙ Αθήνας και συγκεκριμένα στο τμήμα κοινωνικής εργασίας. Στη συνέχεια σπούδασε στο πρόγραμμα παιδαγωγικής και διδακτικής επάρκειας του Παιδαγωγικού τμήματος του Πανεπιστημίου Κρήτης, και πλέον φοιτά στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών στην ψυχική υγεία του ΤΕΙ Λάρισας. Επίσης, από το 2014 έως και σήμερα είναι πρόεδρος του Δ.Σ. του συλλόγου κοινωνικών λειτουργών του Ν. Λάρισας. Τα τελευταία χρόνια εργάζεται στο χώρο της ειδικής αγωγής. 

Τον ρωτήσαμε, λοιπόν, και μας απάντησε:

o   Γιατί επιλέξατε να γίνετε κοινωνικός λειτουργός; Ήταν αυτό που πάντα θέλατε;

Καλησπέρα σας, σας ευχαριστώ για την φιλοξενία. Η απάντηση μπορεί να φανεί κάπως αστεία, όταν ήμουν μικρός έβλεπα μια αμερικανική ταινία όπου μέσα στην ιστορία της πρωτεύον  ρόλο έπαιζε μια κοινωνική Λειτουργός. Από τότε ας πούμε ήταν η αφορμή και η αφετηρία ώστε αργότερα στο λύκειο να ψάξω περισσότερο το τι είναι ο Κοινωνικός Λειτουργός και μετέπειτα να ακολουθήσω αυτό το λειτούργημα. Η αλήθεια βεβαία είναι πως ο Κοινωνικός Λειτουργός στις ΗΠΑ από αυτόν στην Ελλάδα απέχει χιλιόμετρα.

o   Πόσο εύκολο είναι να κυνηγάμε τα όνειρα μας;

Εύκολο δεν είναι από ότι φαίνεται να κυνηγάμε τα όνειρα μας, σχεδόν πάντα βρίσκουμε εμπόδια. Αλλά φανταστείτε να μην είχαμε όνειρα να κυνηγήσουμε, ποσό βαρετή θα ήταν η ζωή μας. Γι αυτόν τον λόγο πιστεύω πως το να κυνηγάμε τα όνειρα μας εκτός από μονόδρομος είναι και η ίδια μας η ζωή.

o   Ποια πιστεύετε ότι είναι τρία βασικά χαρακτηριστικά ενός καλού κοινωνικού λειτουργού;

Σίγουρα θα πρέπει να είναι απαλλαγμένος από διαφορές προκαταλήψεις. Για παράδειγμα να δουλεύεις με πρόσφυγες και να είσαι ρατσιστής, μάλλον είναι οξύμωρο. Ο κοινωνικός λειτουργός θα πρέπει να είναι δίκαιος και ακέραιος και να ενεργεί προς όφελος των εξυπηρετούμενων του. Και τελευταίο χαρακτηριστικό μάλλον θα φανεί κλισέ αλλά είναι η πραγματικότητα, θα πρέπει να αγαπήσει αυτό που κάνει γιατί ας μην ξεχνάμε πολλοί άνθρωποι περιμένουν βοήθεια από εμάς.

Με ποια θέματα καταπιάνεστε κυρίως;

Ένας κοινωνικός λειτουργός απασχολείται σε πολλές δομές και πλαίσια. Λίγο πολύ είναι γνωστά στο ευρύ κοινό. Από πρόσφυγες, ειδική αγωγή, νοσοκομεία , φυλακές κτλ. Μπορούμε να πούμε πως ο κοινωνικός λειτουργός υπάρχει όπου υπάρχει άνθρωπος και κοινωνία.

o   Περιγράψτε μας με λίγα λόγια τις βασικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο κλάδος σας.

Όπως τα περισσότερα επαγγέλματα έτσι και ο δικός μας κλάδος έχει τα προβλήματα και τις δυσκολίες του. Φυσικά κυρίαρχα προβλήματα είναι η ανεργία, οι συμβάσεις 4μηνου, 8μηνου και πάει λέγοντας, οι μισθοί-φιλοδώρημα των 400 ευρώ όπου πολλές φορές εργάζονται παραπάνω από το ωράριο τους. Δυστυχώς δεν μπορούν να καλυφτούν όλα τα ζητήματα της κοινωνίας μας όταν δεν υπάρχουν σταθερές και πάγιες θέσεις κοινωνικών λειτουργών.

o   Τι συμβουλή θα δίνατε στα παιδιά που θέλουν να ακολουθήσουν αυτό το επάγγελμα;

Η συμβουλή που θα έδινα σε όσα παιδιά ενδιαφέρονται να ακολουθούσουν το λειτούργημα της Κοινωνικής Εργασίας είναι για αρχή να οπλιστούν με υπομονή και να έχουν γερό στομάχι γιατί δυστυχώς έξω στην κοινωνία υπάρχουν πολύ σοβαρά ζητήματα.

o   Εσείς προσωπικά κάνετε κάτι για να αποφορτιστείτε από το βάρος της δουλειάς σας;

Ωραία ερώτηση, νομίζω πως η καλύτερη αποφόρτιση είναι οι δικοί μας άνθρωποι και οι φίλοι μας, όπως επίσης να απολαμβάνουμε  τα πάντα που υπάρχουν εκεί έξω, τον ήλιο, έναν καφέ, μια εκδρομή, το γυμναστήριο και γενικά  οτιδήποτε γεμίζει τις μπαταριές μας.

o   Ποια είναι τα σχέδια σας για το μέλλον;

Τα σχέδια μου για το μέλλον είναι να εκπαιδεύομαι όσο το δυνατόν περισσότερο μπορώ και τέλος να είμαι σε θέση να βοηθάω όπου χρειαστεί σε όποιον τομέα μου ζητηθεί. Θεωρώ πως η αλληλεγγύη θα μας σώσει.


 Ποιο είναι το μότο σας;

Ένα από τα μότο μου είναι το παρακάτω του Henry James "Είναι στιγμή να ζήσεις τη ζωή που ονειρεύτηκες" .

Ευχαριστώ πολύ τον κύριο Αποστόλη Καρτσαφλέκη για το χρόνο και τις σκέψεις που μοιράστηκε μαζί μας και του εύχομαι τα καλύτερα για την πορεία του από εδώ και πέρα!

Αν θέλετε και σεις να επικοινωνήσετε με τον κύριο Αποστόλη Καρτσαφλέκη, μπορείτε να τον βρείτε εδώ: apostoliskartsa@gmail.com


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Stay Tuned

 photo sunsetfacebook_zpsb37eb33f.png  photo sunsettwitter_zps4f1cb7d3.png  photo sunsetinstagram_zpsb21f3486.png  photo sunsetyoutube_zpsd9eeb186.png
Follow

Τα αγαπημένα σας!