Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2018

Η γνώμη των άλλων


Η Κατερίνα Βερίγκα μας γράφει,

Αν γυρίσουμε πίσω και αναλογιστούμε πόσες φορές σταθήκαμε στην γνώμη των άλλων και ποιες ήταν οι συνέπειες, θα κατανοήσουμε περισσότερα από όσα φανταζόμαστε. Ένας Γερμανός φιλόσοφος, ο Friedrich Hegel, είχε πει πως «το να είσαι ανεπηρέαστος από την κοινή γνώμη είναι η πρώτη και βασική προϋπόθεση για να επιτύχεις οτιδήποτε μεγάλο». Η κοινή γνώμη αναπόφευκτα είναι κάτι που μας αφορά, καθώς από μικρή ηλικία -ανάλογα και με το οικογενειακό μας περιβάλλον- μαθαίνουμε να συμπεριφερόμαστε με γνώμονα τις κοινωνικές νόρμες. Όμως το να είσαι ανοικτός σε διαφορετικές απόψεις μέχρι να τις αφήνεις να σε καταβάλλουν απέχει σε μεγάλο βαθμό.
 
The other's opinion

"Photo From Google"
Όταν έχεις αυτογνωσία, μαθαίνεις από τα λάθη σου και επιδιώκεις με ένα αρμονικό συνδυασμό της δικής σου κρίσης και της κοινής γνώμης να γίνεις καλύτερος. Εφόσον υπάρχουν κενά μέσα σου, ανασφάλειες και άλλες δυσλειτουργίες, η αντίληψη των άλλων για σένα θα σε επηρεάσει βαθιά. «Μην επιτρέψεις τη γνώμη κάποιου άλλου για σένα να γίνει η δική σου πραγματικότητα.»Les Brown, 1945-, Αμερικανός συγγραφέας αυτοβοήθειας Ο καθένας μας κουβαλάει τις δικές του αντιλήψεις, επηρεασμένες από εντελώς διαφορετικά ερεθίσματα και έχει την δική του κοσμοθεωρία. Μπορεί όμως με βάση αυτές να διαμορφώνει αποκλειστικά και μόνο την δική του προσωπικότητα και όχι των άλλων.

Έχουμε στα αλήθεια αναρωτηθεί πόσες από τις επιλογές που έχουμε κάνει ήταν αποκλειστικά δικές μας; Ανεπηρέαστες από την γνώμη των άλλων;  Δεν χρειάζεται να αρέσουμε και να είμαστε αποδεκτοί από όλους. Δεν βρίσκεται εκεί η ουσία και σίγουρα δεν είναι αυτό το ζητούμενο. Αν απαλλαγούμε από αυτά τα δεσμά θα νιώσουμε πραγματικά ελεύθεροι.

Μόνο αν είμαστε αυθεντικοί θα προσελκύουμε κοντά μας ανθρώπους και καταστάσεις που μας ταιριάζουν και δεν μας οδηγούν σε αδιέξοδα. Μόνο αν έχουμε επίγνωση και αναλαμβάνουμε τις συνέπειες των πράξεών μας, θα μπορούμε να βρίσκουμε λύσεις στα προβλήματά μας και δεν θα ρίχνουμε ευθύνες πάντα στους άλλους.

Όλοι γνωρίζουμε πως θα κριθούμε για το παραμικρό που κάνουμε στην ζωή μας. Κανείς όμως δεν μπορεί να «περπατήσει με τα δικά μας παπούτσια» και να δει μέσα από τα μάτια μας την πορεία μας και να κατανοήσει τις αποφάσεις μας. Γι’ αυτό οφείλουμε όλοι  να έχουμε κατανόηση και σεβασμό προς τους άλλους.

Όπως σοφά διατύπωσε και ο Zig Ziglar: «you had a purpose before anyone had an opinion». 


Αν θέλετε να διαβάσετε περισσότερα κείμενα της Κατερίνας, μπορείτε να την επισκεφθείτε στο blog της εδώ :infojustk.wixsite.com/pause

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Stay Tuned

 photo sunsetfacebook_zpsb37eb33f.png  photo sunsettwitter_zps4f1cb7d3.png  photo sunsetinstagram_zpsb21f3486.png  photo sunsetyoutube_zpsd9eeb186.png
Follow

Τα αγαπημένα σας!