Πέμπτη 19 Μαρτίου 2020

Συνέντευξη με την Κατερίνα Μερκονιάν - Δημητριάδη


Η ψυχολόγος - ψυχοθεραπεύτρια, Κατερίνα Μερκονιάν - Δημητριάδη μιλάει στο Ψυχής Κατάθεση:



Η Κατερίνα Μερκονιάν - Δημητριάδη σπούδασε Ψυχολογία στο Βουκουρέστι της Ρουμανίας και έχει αναγνώριση τίτλων σπουδών ισότιμη με το τμήμα Ψυχολογίας του πανεπιστημίου Αθηνών.  Ειδικεύτηκε στην ψυχοθεραπεία Gestalt, στο κέντρο Ψυχοθεραπείας και Εκπαίδευσης  Gestalt Foundation στη Θεσσαλονίκη. Επίσης, είναι μέλος της Ελληνικής Εταιρίας Ψυχοθεραπείας Gestalt (H.A.G.T) και της Ευρωπαϊκής Εταιρίας Ψυχοθεραπείας (E.A.G.T.). Τα τελευταία χρόνια διατηρεί το ιδιωτικό της γραφείο στο Βόλο όπου εργάζεται με ενήλικες, εφήβους, ζευγάρια και ομάδες.


Τη ρωτήσαμε, λοιπόν, και μας απάντησε:

Γιατί επιλέξατε να γίνετε ψυχολόγος;

Αρχικά, το επέλεξα ως μέρος της προσωπικής μου αναζήτησης. Όσο περνούσαν τα χρόνια και ειδικά αφότου ήρθα σε επαφή με την Ψυχοθεραπεία Gestalt, συνειδητοποίησα ότι δε θα μπορούσα να ασχοληθώ με κάτι άλλο.

Πόσο εύκολο είναι να κυνηγάμε τα όνειρά μας;

Μέσα από τα όνειρα επιδιώκουμε την ολοκλήρωση, την αυτοπραγμάτωσή μας. Όσο νόημα και ζωντάνια και αν μας δίνει αυτή η διαδικασία, κρύβει παγίδες που μας εγκλωβίζουν. Αυτά τα όνειρα είναι δικά μας ή προσδοκίες σημαντικών ανθρώπων της ζωής μας; 
Τα όνειρα δεν αποτελούν "κυνήγι", αλλά μια διαδρομή ζωής που περιλαμβάνει σχέσεις, αλληλεπίδραση, προκλήσεις, εμπόδια, συναισθήματα...
Χρειάζεται λοιπόν να ανακαλύψουμε ποιοι είμαστε, ποιες είναι οι ανάγκες μας στο "εδώ και τώρα", ώστε να καταφέρουμε κάποια στιγμή να ονειρευτούμε ελεύθεροι.

Ποια πιστεύετε είναι τρία βασικά χαρακτηριστικά ενός καλού ψυχολόγου;

Παρατήρηση- Ενσυναίσθηση - Αποδοχή


Με ποια θέματα καταπιάνεστε κυρίως;

Με ότι προκύπτει στη θεραπευτική συνάντηση. Ενδεικτικά: διαπροσωπικές σχέσεις, άγχος - κατάθλιψη, διαζύγιο, πένθος, χρόνιες ασθένειες κτλ. Μέσα από τη διερεύνηση και το διάλογο, αποφασίζουμε τον καλύτερο τρόπο παρέμβασης και θεραπείας για τον καθένα. Όπου χρειάζεται υπάρχει συνεργασία και με άλλες ειδικότητες.

Πείτε μας δυο λόγια για την προσέγγιση που ακολουθείτε στην ψυχοθεραπεία. Τι σας κέρδισε στην Gestalt; 

Η ψυχοθεραπεία Gestalt είναι μια θεραπευτική παρέμβαση που θεμελιώθηκε από τους Fritz & Laura Perls τη δεκαετία του 40. Βασικός της στόχος είναι το άτομο να αποκτήσει επίγνωση του τι βιώνει και πράττει. Η θεραπευτική προσέγγιση Gestalt ενισχύει την άμεση εμπειρία στο "εδώ και τώρα", εστιάζει στο "τι" και το "πως" το άτομο σκέφτεται, αισθάνεται και πράττει σε αλληλεπίδραση με το περιβάλλον του, χτίζοντας έναν αυθεντικό διάλογο στη θεραπευτική σχέση.

Αυτή η ολιστική και υπαρξιακή της βάση είναι που με γοήτευσε. Ο άνθρωπος αντιμετωπίζεται ως μια ολότητα, που μέσα από την υποκειμενική του εμπειρία και επίγνωση, είναι υπεύθυνος για τις επιλογές του και τον προορισμό του. 

Πότε χρειάζεται κανείς να πάει σε έναν ψυχολόγο/ειδικό ψυχικής υγείας;

Όταν νιώσει την ανάγκη να κάνει κάτι για αυτά που τον απασχολούν. Όταν αποφασίσει να γνωρίσει τον εαυτό του, να κλείσει μισοτελειωμένες υποθέσεις και να πάψει να ζει την επανάληψη των ίδιων μοτίβων στην ζωή του.

Τι θα λέγατε στους ανθρώπους που ακόμη πιστεύουν πως το να πας σε κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας είναι ταμπού;

Ότι για ακόμη μια φορά δίνουν αξία στο "τι θα πει ο κόσμος" και όχι στην προσωπική τους ανάγκη να φροντίσουν την ψυχική τους υγεία. 

Υπάρχουν προοπτικές στην Ελλάδα στον τομέα της Ψυχολογίας; Τι συμβουλή θα δίνατε στα νέα παιδιά που αποφοιτούν τώρα από τα πανεπιστήμια Ψυχολογίας;

Φυσικά και υπάρχουν προοπτικές σε όλες τις επιστήμες με κέντρο τον άνθρωπο. Τα νέα παιδιά που αποφοιτούν από το πανεπιστήμιο Ψυχολογίας, πρέπει να γνωρίζουν πως βρίσκονται στον πρώτο σταθμό του ταξιδιού. Να φροντίσουν να το απολαύσουν, όποιες και αν είναι οι επιλογές τους στη συνέχεια.

Εσείς προσωπικά κάνετε κάτι για να αποφορτιστείτε από το βάρος της δουλειάς σας;

Σε προσωπικό επίπεδο προσπαθώ να φροντίζω τον εαυτό μου και να περνώ ευχάριστο χρόνο με την οικογένεια μου και τους φίλους μου. Σε επαγγελματικό επίπεδο συνεχίζω να εποπτεύομαι και να εκπαιδεύομαι, ώστε να έχω ένα ασφαλές δίκτυο στήριξης.

Ποια είναι τα σχέδιά σας για το μέλλον;

Να ζω στο "εδώ και τώρα". 


Ποιο είναι το μότο σας; 

Σημασία έχει το ταξίδι και όχι ο προορισμός.


Ευχαριστώ θερμά την κυρία Κατερίνα Μερκονιάν - Δημητριάδη για την όμορφη συνέντευξη που μου παραχώρησε και της εύχομαι ότι καλύτερο σε προσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο!

Αν θέλετε να επικοινωνήσετε μαζί της, μπορείτε να το κάνετε μέσω email:  psychologismos@gmail.com 
ή τηλεφώνου:  24210 - 23982/ 6975755883, 
ενώ αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για κείνη μπορείτε να ρίξετε μια ματιά στην επαγγελματική σελίδα της εδώ: http://www.psychologismos.gr/








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Stay Tuned

 photo sunsetfacebook_zpsb37eb33f.png  photo sunsettwitter_zps4f1cb7d3.png  photo sunsetinstagram_zpsb21f3486.png  photo sunsetyoutube_zpsd9eeb186.png
Follow

Τα αγαπημένα σας!