Παρασκευή 13 Απριλίου 2018

Συνέντευξη με την Κατερίνα Βερίγκα


 Η Κοινωνική Λειτουργός Κατερίνα Βερίγκα, μιλάει στο Ψυχής Κατάθεση: 

o   
                                            

"Η Κατερίνα Βερίγκα, γεννήθηκε το 1985 και μεγάλωσε στην Αθήνα.
Είναι πτυχιούχος Κοινωνική Λειτουργός, με Παιδαγωγική και Διδακτική Επάρκεια από το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Κρήτης και Εξειδίκευση στην Ειδική Αγωγή από το ΕΚΠΑ Αθηνών. Ασχολείται με το blogging από το 2012 και κατά καιρούς αρθρογραφεί σε ιστολόγια ποικίλης ύλης. Γράφει ερασιτεχνικά ιστορίες μικρού μήκους, ποιήματα και ολιγόλεκτα."


Τη ρωτήσαμε, λοιπόν, και μας απάντησε:


Γιατί επιλέξατε να γίνετε κοινωνική λειτουργός; Ήταν αυτό που πάντα θέλατε;

     Χαίρομαι που μου δίνεις την δυνατότητα να μοιραστώ την ιστορία της απόφασης! Μέχρι την εφηβεία μου έλεγα πως θα ήθελα να γίνω συγγραφέας και νηπιαγωγός. Στην πορεία δεν είχα ανακαλύψει ακόμα τι θέλω και τι με εκφράζει πραγματικά. Έδωσα δεύτερη φορά πανελλήνιες και έκανα ένα τεστ επαγγελματικού προσανατολισμού, το οποίο τελικά έμελλε να είναι μοιραίο! Το τεστ λοιπόν έδειξε ότι έχω κλίση σε κοινωνικές και καλλιτεχνικές σπουδές. Έτσι άφησα την σχολή Θεατρικών Σπουδών και κατέληξα στην Κοινωνική Εργασία, αφού προηγουμένως διάβασα για τα χαρακτηριστικά της και τα μαθήματα. Όσο περισσότερο μελετούσα τι πρεσβεύει η Κοινωνική Εργασία τόσο συνειδητοποιούσα πως μου ταιριάζει. Άφησα στην άκρη τις φοβίες «μα εσύ είσαι πολύ ευαίσθητη, πως θα κάνεις σωστά αυτή τη δουλειά;» και μετά από χρόνια απαντούσα πως αν δεν είσαι ευαίσθητος δεν μπορείς να κάνεις σωστά αυτή τη δουλειά.  Δεν ήταν αυτό που πάντα ήθελα και νομίζω καλύτερα γιατί όσο εξιδανικεύουμε κάτι τόσο απογοητευόμαστε και δεν έχουμε ανοιχτές τις κεραίες μας. Μέχρι και σήμερα που με δυσκολεύει η επαγγελματική σταδιοδρομία δεν το μετανιώνω γιατί διαμόρφωσε τον χαρακτήρα και την κοσμοθεωρία μου.

       
      Πόσο εύκολο είναι να κυνηγάμε τα όνειρα μας;
    
       Δεν είναι καθόλου εύκολο να κυνηγάμε τα όνειρά μας και αυτό το γεγονός είναι που τα κάνει τόσο ξεχωριστά. Ο αγώνας, η διαρκής αναζήτηση και εξερεύνηση. Ακόμα κι αν τα κατακτάμε δεν πρέπει θεωρώ ποτέ να επαναπαυόμαστε γιατί σημασία έχει η διαδρομή! Να μη σταματάς να μαθαίνεις και να επαναπροσδιορίζεις μέσα από τα όνειρά σου. Να γίνουν κίνητρο και όχι αυτοσκοπός.

       Ποια πιστεύετε ότι είναι τρία βασικά χαρακτηριστικά ενός καλού κοινωνικού λειτουργού;

      Α. Σεβασμός στην διαφορετικότητα Β. Να είναι καλός ακροατής Γ. Να μη δίνει έτοιμες λύσεις αλλά την κατάλληλη καθοδήγηση.

       Με ποια θέματα καταπιάνεστε κυρίως; 

     Λόγω του ότι έχω εργαστεί σε διαφορετικά πλαίσια, τα θέματα δεν είναι περιορισμένα. Κατά κύριο λόγο ερχόμαστε σε επαφή με θέματα ψυχολογικής και συμβουλευτικής φύσης, βιοποριστικά και κοινωνικά. Σε πιο εξειδικευμένα πλαίσια καλούμαστε να γίνουμε μεσάζοντες ανάμεσα στην οικογένεια, το σχολείο και τις δημόσιες υπηρεσίες. 

      Περιγράψτε μας με λίγα λόγια τις βασικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο κλάδος σας.

     Οι βασικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο κλάδος μας είναι δυστυχώς πολλές. Τώρα που ο Σύλλογος Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος έγινε Νομικό Πρόσωπο ευελπιστούμε σε καλύτερη αντιμετώπιση κι ότι θα καταφέρουμε περισσότερα. Υπάρχει έλλειψη αξιοπρεπούς επαγγελματικής αποκατάστασης. Επίσης επικρατεί μία σύγχυση και έλλειψη γνώσης από τους περισσότερους για το περιεχόμενο του κλάδου και τα καθήκοντά μας. Με αποτέλεσμα να εμποδίζεται η ποιοτική εργασία μας, να μην έχουμε την κατάλληλη στήριξη και συνεργασία από φορείς και εργαζομένους και όλα αυτά καταλήγουν στους εξυπηρετούμενούς μας.

       Τι συμβουλή θα δίνατε στα παιδιά που θέλουν να ακολουθήσουν αυτό το επάγγελμα;

   Να είναι ετοιμοπόλεμοι με την θετική έννοια, να μη το βάζουν κάτω και να προσπαθήσουν να εξελίξουν τον κλάδο μας από τα παγιωμένα στερεότυπα. Να μη σταματάνε τις μετεκπαιδεύσεις, τα σεμινάρια και να αναζητήσουν εξαρχής την κλίση τους για να αποκτήσουν τουλάχιστον μια εξειδίκευση.

      Εσείς προσωπικά κάνετε κάτι για να αποφορτιστείτε από το βάρος της δουλειάς σας;

      Η αποφόρτιση από τα βάρη του επαγγέλματος είναι μια λεπτή γραμμή ισορροπίας. Χρειάζεται πολύ δουλειά με τον εαυτό σου για να το καταφέρεις. Να φιλτράρεις τι πρέπει να σε επηρεάζει και τι όχι. Να βρίσκεις τρόπους να καθαρίζεις το μυαλό και την ψυχή σου. Να εστιάζεις όσο το δυνατόν στα θετικά.

      Ποια είναι τα σχέδια σας για το μέλλον;

      Με αφορά πολύ η Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση και θα ήθελα να δυναμώσω τον συγκεκριμένο τομέα που είναι εκτός των άλλων εμπειρία ζωής. Ο μελλοντικός στόχος είναι ένα μεταπτυχιακό και ένα δίπλωμα γραφής Braille.

      Ποιο είναι το μότο σας;

     Το μότο μου : «Ό,τι έχεις δεν υφίσταται αν δεν το μοιραστείς».


    Ευχαριστώ πολύ την κυρία  Κατερίνα Βερίγκα που μοιράστηκε μαζί μας τις όμορφες σκέψεις της και της εύχομαι τα καλύτερα στην πορεία της από εδώ και πέρα!

     Αν θέλετε και σεις να επικοινωνήσετε με την κυρία Κατερίνα Βερίγκα, μπορείτε να τη βρείτε εδώ: 
     
     Ιστοσελίδα : Pause blog & email : infojustk@gmail.com

      



2 σχόλια:

  1. Πολύ όμορφη συνέντευξη, μπράβο σε όλους σας. Τη Κατερίνα προσωπικά, τη γνωρίζω και την εκτιμώ ως blogger. Οπότε χάρηκα που μέσα από αυτή τη συνέντευξη τη γνώρισα λίγο καλύτερα!
    Καλό ξημέρωμα! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαρίνα μου χαίρομαι πολύ που σου άρεσε η συνέντευξη! Η Κατερίνα πραγματικά είναι ένας εξαίρετος άνθρωπος και ήταν τιμή μου που απάντησε στις ερωτήσεις μου!

      Σε ευχαριστώ για το σχόλιο σου! Καλό ξημέρωμα και σε σένα εύχομαι!

      Διαγραφή

Stay Tuned

 photo sunsetfacebook_zpsb37eb33f.png  photo sunsettwitter_zps4f1cb7d3.png  photo sunsetinstagram_zpsb21f3486.png  photo sunsetyoutube_zpsd9eeb186.png
Follow

Τα αγαπημένα σας!