Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2017

"Βιασμός, ένα κρυφό μυστικό"



Σύμφωνα με τον ποινικό κώδικα, βιασμός είναι ο εξαναγκασμός ατόμου, με σωματική βία ή με απειλή σπουδαίου και άμεσου κινδύνου, σε συνουσία ή σε άλλη ασελγή πράξη ή σε ανοχή της.

Καταγγελία βιασμού

"Photo From Google"

Είναι γεγονός πως τα σεξουαλικά εγκλήματα παρουσιάζουν έξαρση στη σημερινή εποχή της βίας και της εγκληματικότητας. Παρότι τέτοιου είδους περιστατικά χαρακτηρίζονται ως φρικαλέα αν όχι από όλους, σίγουρα από τους περισσότερους από εμάς, εντύπωση προκαλεί το μικρό ποσοστό αναφοράς αυτών των εγκλημάτων στις διωκτικές αρχές.

Σύμφωνα με έρευνες που έχουν γίνει σχετικά με το έγκλημα του βιασμού, έχει υπολογισθεί ότι μόνο το 6% των διαπραττόμενων βιασμών, αναφέρονται στην αστυνομία.

Αυτό συμβαίνει, διότι η απόφαση για καταγγελία είναι ιδιαίτερα δύσκολη για το θύμα το οποίο μετά από ένα τέτοιο περιστατικό βρίσκεται σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση. Όντας ένα ψυχολογικό ράκος, γεμάτο ανασφάλειες και φοβίες, διαλέγει να σωπάσει παρά να μιλήσει και να εκτεθεί.

Ο μεγαλύτερος φόβος που έχει ένα θύμα βιασμού, είναι μία αντεκδίκηση από μέρους του δράστη. Ο φόβος αυτός οδηγεί το θύμα στο να αποφεύγει την καταγγελία.

Άλλος ένας παράγοντας που συντελεί στην απόφαση τους αυτή, είναι οι πεποιθήσεις που έχουν τα θύματα σχετικά με το έργο και τις δυνατότητες της αστυνομίας. Ακόμη συχνό φαινόμενο αποτελεί το γεγονός ότι τα θύματα ενδέχεται να φοβούνται την αντιμετώπιση τους από τους αστυνομικούς. Λόγω των πολλών εξονυχιστικών ερωτήσεων και των περίπλοκων ιατρικών εξετάσεων στις οποίες υπόκεινται προκειμένου να πιστοποιηθούν ως θύματα βιασμού, συχνά αναφέρουν πως αισθάνονται οι ίδιοι υπόλογοι για κάτι που στην ουσία δεν έχουν κάνει.

Ωστόσο, έρευνες έχουν δείξει ότι ο κυριότερος παράγοντας που συμβάλλει στην απόφαση ενός θύματος να προβεί σε καταγγελία είναι τα χαρακτηριστικά και η σοβαρότητα του εγκλήματος. Όσο πιο σοβαρό θεωρείται ένα έγκλημα από το θύμα, τόσο πιο πιθανό είναι να αναφερθεί. 

Σε γενικές γραμμές, το ποιο έγκλημα θεωρείται περισσότερο σοβαρό και ποιο όχι εξαρτάται από την προσωπική αίσθηση του θύματος. Ωστόσο, υπάρχουν κάποια συγκεκριμένα χαρακτηριστικά που ενισχύουν την έννοια της σοβαρότητας του εγκλήματος.

Αυτά είναι τα εξής: η χρήση όπλου από το δράστη, ο σοβαρός σωματικός τραυματισμός του θύματος, το απρόκλητο και το ανεπάντεχο της επίθεσης,η απειλή της ζωής του θύματος και η υποβολή του σε ταπεινωτικές πράξεις.

Αυτοί είναι μόνο μερικοί από τους βασικότερους παράγοντες για τους οποίους ένα θύμα επιλέγει να αποκρύψει και να μην καταγγείλει ένα τέτοιου είδους περιστατικό. Δεδομένου λοιπόν, του πλήθους παραγόντων που εμπλέκονται, προσωπικοί, κοινωνικοί, ψυχολογικοί, γίνεται κατανοητό το γιατί η λήψη απόφασης για αναφορά του εγκλήματος είναι μια ιδιαίτερα δύσκολη και περίπλοκη διαδικασία.

Τα θύματα βιασμού είναι ιδιαίτερα ευάλωτα μετά από τέτοιου είδους περιστατικά, για αυτό και έχουν ανάγκη από ένα θερμό και υποστηρικτικό οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον. Οι δικοί τους άνθρωποι είναι αυτοί στους οποίους θα ακουμπήσουν και θα αναζητήσουν καταφύγιο.

Δεδομένου ότι τα κρούσματα βιασμού συνεχώς αυξάνονται, ενώ το όριο της ηλικίας του θύματος ολοένα και μικραίνει, θα πρέπει να ευαισθητοποιηθούμε, να ενημερωθούμε και να κινητοποιηθούμε περισσότερο επί του θέματος.

Η βαθύτερη κατανόηση των παραγόντων που οδηγούν ένα θύμα να αποκρύψει ένα τέτοιο περιστατικό, μας βοηθάει στο να εντοπίσουμε τις αιτίες και τις ρίζες του προβλήματος αυτού. 

Μόνο αν έχουμε κατανοήσει τους παράγοντες αυτούς θα είμαστε σε θέση να πείσουμε ένα θύμα για το αντίθετο. Και αυτό κρίνεται άκρως απαραίτητο διότι με την απόφαση τους να μην αναφέρουν το έγκλημα στην αστυνομία τα θύματα, ουσιαστικά δημιουργούν μια διαστρεβλωμένη εικόνα σχετικά με τα ποσοστά εγκληματικότητας, ενώ ταυτόχρονα θέτουν σε κίνδυνο άλλα ενδεχόμενα υποψήφια θύματα του ίδιου δράστη.

Αφιερώστε λίγα λεπτά για να δείτε το συγκλονιστικό βίντεο που ακολουθεί :




Γράψτε μου και εσείς τις δικές σας απόψεις σχετικά με αυτό το άκρως ευαίσθητο ζήτημα.


⧫Chrysa Leimoni⧫

2 σχόλια:

  1. θέλω να σου πω συγχαρητήρια για την υπέροχη δουλειά! Το άρθρο είναι φοβερό και μας δίνει τη δυνατότητα να ευαισθητοποιηθούμε ακόμη περισσότερο, ώστε όσο είναι δυνατόν να περιορίσουμε αυτή τη μάστιγα που ταλαιπωρεί ανθρώπους! ΚΑι πάλι μπράβοο...!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ πάρα πολύ για το όμορφο σχόλιο σου! Πραγματικά με χαροποιεί πολύ να ξέρω ότι το κείμενο αυτό άγγιξε έστω και κάποια ψυχή!

      Διαγραφή

Stay Tuned

 photo sunsetfacebook_zpsb37eb33f.png  photo sunsettwitter_zps4f1cb7d3.png  photo sunsetinstagram_zpsb21f3486.png  photo sunsetyoutube_zpsd9eeb186.png
Follow

Τα αγαπημένα σας!