Πέμπτη 24 Δεκεμβρίου 2015

Χριστούγεννα στο σπίτι


Άλλο ένα χριστουγεννιάτικο βράδυ πλησιάζει. Η πόλη έχει φορέσει για άλλη μια φορά τα καλά της, για να υποδεχτεί στους κόλπους της τους κατοίκους της που έχουν ξενιτευτεί αλλά γυρνάνε πάντα σε αυτή τούτες τις άγιες μέρες καθώς είναι για αυτούς το καταφύγιο τους. Είναι το μέρος όπου θα δουν ξανά φίλους από τα περασμένα, θα ξανασμίξουν με τα μέλη της οικογένειας τους που φεύγοντας άφησαν πίσω, θα κάνουν βόλτες σε μέρη που τόσο πολύ νοστάλγησαν όσο έλειπαν.

Οι άνθρωποι είναι δυνατόν να είμαστε πολύ συνδεδεμένοι τόσο με ανθρώπους όσο και με μέρη. Η επιστροφή, επομένως, στην πόλη σου ξυπνάει αναμνήσεις. Νιώθεις μια μικρή νοσταλγία να ξαναδείς τα μέρη που συνήθιζες να πηγαίνεις μικρός και να κάνεις πράγματα που συνήθιζες να κάνεις παλιά.
Δεν μιλάμε για τίποτα σπουδαίο, αλλά για μικρές ιεροτελεστίες που είναι χαρακτηριστικές των χριστουγεννιάτικων ημερών και οι οποίες σε φέρνουν πιο κοντά με τους άλλους.

Christmas Home

Μια βόλτα στα μαγαζιά αναζητώντας το καλύτερο δώρο για τους δικούς σου, το στόλισμα του χριστουγεννιάτικου δέντρου αλλά και ολόκληρου του σπιτιού, η παραγωγή των παραδοσιακών γλυκισμάτων (κουραμπιέδων και μελομακάρονων), ένας περίπατος στην στολισμένη πόλη, η προετοιμασία του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού με σκοπό την ευχαρίστηση ολόκληρης της οικογένειας, μπορεί να είναι μερικά παραδείγματα των καθιερωμένων αυτών ιεροτελεστιών.

Οι μικρές αυτές δραστηριότητες δεν έχουν ιδιαίτερη αξία αυτές καθ'αυτές, είναι η ιδιότητα τους να μας φέρνουν κοντά τον έναν με τον άλλον που τους προσδίδει νόημα. Δεν είναι που πηγαίνεις απλά βόλτα στα μαγαζιά, είναι που πηγαίνεις παρέα με έναν φίλο που αγαπάς και περνάς μαζί του μερικές ευχάριστες στιγμές ανταλλάζοντας γνώμες και απόψεις. Δεν είναι που φτιάχνεις απλά γλυκά για να ντερλικώσουν οι καλεσμένοι σου, είναι που τα φτιάχνεις παρέα με την μαμά σου η οποία θα σου κάνει τη μια υπόδειξη μετά την άλλη πως δεν χρειάζεται τόσο πολύ αλεύρι και πως δεν τα πλάθεις καλά τα κουλουράκια και όμως σου χουν λείψει τόσο πολύ όλες αυτές οι οδηγίες της γιατί αυτό σημαίνει ότι βρίσκεται ακριβώς εκεί δίπλα σου, να σε καθοδηγεί. Τέλος, δεν είναι το χριστουγεννιάτικο τραπέζι που έχει τόση σημασία αλλά το γεγονός ότι αποτελεί μια ευκαιρία για να μαζευτεί όλη η οικογένεια γύρω από το τραπέζι, πράγμα δύσκολο στις μέρες μας, τρώγοντας, πίνοντας, μιλώντας, γελώντας.

Μπορεί όλα αυτά να ακούγονται πολύ απλοϊκά και πολλοί από σας να πιστεύετε ότι ίσως είναι χάσιμο χρόνου και ότι οι καλύτερες γιορτές ίσως να ναι μακριά από την πόλη σας, σε ένα διαφορετικό μέρος για να αλλάξετε τις παραστάσεις σας γιατί ο φόρτος της εργασίας σας σας έχει φτάσει στο αμήν σας και θεωρείτε βαρετό και ανούσιο να κάνετε για ακόμα μια φορά τα ίδια και τα ίδια.

Όμως πρέπει να θυμάστε ότι ποτέ καμία χρονιά δεν γίνονται τα ίδια και τα ίδια ακόμα και όταν βρίσκεσαι με τα ίδια πρόσωπα, διότι οι άνθρωποι αλλάζουμε,εξελισσόμαστε και πάντα έχουμε να πούμε ή να δείξουμε κάτι διαφορετικό, πάντα θα έχουμε να διηγηθούμε μια καινούργια εμπειρία που ζήσαμε.

Κυρίως όμως θέλω να θυμάστε, ότι κάθε χρονιά είναι δυνατόν τα πρόσωπα στο τραπέζι να μην είναι τα ίδια, και η καθιερωμένη σύνθεση να έχει τροποποιηθεί ή μάλλον να έχει λιγοστέψει. Μπορεί κάποια θέση να μείνει κενή την επόμενη χρονιά και σεις να χετε χάσει την ευκαιρία να ζήσετε την τελευταία χρονιά που κάνατε Χριστούγεννα με ολόκληρη την οικογένεια αλώβητη.

Για αυτό να δίνετε λίγο παραπάνω σημασία στα απλά και τα μικρά και μην ψάχνετε πάντα το διαφορετικό και το περίεργο. 

Μια άδεια καρέκλα στο οικογενειακό τραπέζι πάντα θα σε κάνει να αναπολείς και να λες " Μακάρι να ξαναζούσα εκείνα τα Χριστούγεννα που ήμασταν όλοι μαζί και τι γλυκιά που ήταν εκείνη η ρουτίνα".

Εύχομαι σε όλους σας, να περάσετε τις γιορτές σας μαζί με τα άτομα που σας αγαπούν και τα αγαπάτε, με τους πιο δικούς σας ανθρώπους. Και αν μετρήσετε και σεις κάποια απώλεια φέτος τα Χριστούγεννα, μην στεναχωρηθείτε, απλώς κλείστε τα μάτια σας και αναπολήστε την δική σας ιεροτελεστία με το άτομο αυτό και έπειτα υλοποιήστε την ακόμα και αν αυτό το πρόσωπο δεν είναι ακόμα δίπλα σας. Ενωθείτε μαζί του με έναν διαφορετικό τρόπο αυτή τη φορά, με έναν πιο μαγικό, με έναν πιο ουσιαστικό, μέσα από τις αναμνήσεις και τις θύμησες σας.



ΕΥΧΟΜΑΙ ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΣΑΣ...!!!!!!!



⧫Chrysa Leimoni⧫

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Stay Tuned

 photo sunsetfacebook_zpsb37eb33f.png  photo sunsettwitter_zps4f1cb7d3.png  photo sunsetinstagram_zpsb21f3486.png  photo sunsetyoutube_zpsd9eeb186.png
Follow

Τα αγαπημένα σας!