Παρασκευή 24 Μαΐου 2019

Μάρμαρα του Παρθενώνα: Πότε θα επιστρέψουν εκεί που ανήκουν


Η επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα στη γενέθλιά τους γη αποτελεί
ένα από τα πιο πολυσυζητημένα και αμφιλεγόμενα ζητήματα του κοινωνικού γίγνεσθαι. 

Πολλοί ιστορικοί υποστηρίζουν ότι πρόκειται για κλοπή και μάλιστα από τις πιο απάνθρωπες πολιτισμικά του είδους της καθώς πλήττει βαθιά την ελληνική ιστορία. 


Parthenon

"Photo From Google"

Πιο συγκεκριμένα, οι ιστορικές πηγές κάνουν λόγο για τον Τόμας Μπρούς, τον 7ο κόμη του Έλγιν, ο οποίος διατελούσε καθήκοντα πρεσβευτή της Βρετανίας στην Οθωμανική Αυτοκρατορία στο διάστημα 1799 - 1803.

Το 1803 και το 1812 κατάφερε να αποσπάσει από τον Ναό της Απτέρου Νίκης, τον Παρθενώνα και άλλους αρχαιολογικούς χώρους πλήθος γλυπτών, τα οποία μετέφερε με δόλιο τρόπο στην Βρετανία όπου φυλάσσονται μέχρι σήμερα στο Βρετανικό μουσείο του Λονδίνου.

Εκμεταλλευόμενος την κατάσταση που επικρατούσε στην ελληνική κοινωνία κατά την Οθωμανική ηγεμονία, μπόρεσε να υλοποιήσει το σχέδιο της αποκαθήλωσης των μαρμάρων από τον Παρθενώνα, παίρνοντας ένα φιρμάνι από τον τότε Σουλτάνο. 

Ωστόσο, το φιρμάνι αυτό, φαίνεται να μην έχει κάποια αποδεικτική ισχύ καθώς σύμφωνα με πηγές δεν φέρει ούτε την υπογραφή ούτε τη σφραγίδα του Σουλτάνου. 

Μάλιστα, Τούρκοι Ερευνητές, πρόσφατα (2019) υποστήριξαν πως  δεν υπήρξε ποτέ τέτοιο φιρμάνι.

Φαίνεται πως η πλειοψηφία τόσο του απλού λαού όσο και των ειδικών στηρίζει την Ελληνική εκδοχή αναγνωρίζοντας την προσπάθεια των Ελλήνων να διεκδικήσουν κάτι που δικαιωματικά τους ανήκει.

Η αφαίρεση των μαρμάρων από το μνημείο του Παρθενώνα στην ουσία διαμελίζει μια ολόκληρη ιστορία που ζωντανεύει την ελληνική αρχαιότητα. 

Η ιδέα ότι τα μνημεία πρέπει να βρίσκονται στο μέρος όπου κατασκευάστηκαν έτσι ώστε να είναι σε θέση να μας αφηγηθούν μια ολοκληρωμένη ιστορία αντικατοπτρίζοντας το κλίμα της εποχής, έχει κινητοποιήσει αρκετό κόσμο για την επανεξέταση του θέματος των μαρμάρων. 

Τα αποσπώμενα κομμάτια, απομακρυσμένα καθώς είναι δημιουργούν πολλά ερωτηματικά για τον τρόπο που απομακρύνθηκαν διαρρηγνύοντας μια ολόκληρη ιστορία.   

Κάθε μέρα γίνεται όλο και πιο επιτακτική η ανάγκη για την επιστροφή τους.

Το έντονο ενδιαφέρον πλήθος ειδικών, Ελλήνων και ξένων για το συγκεκριμένο ζήτημα συγκινεί φωλιάζοντας μια σπίθα ελπίδας στις καρδιές μας. 



⧫Chrysa Leimoni⧫





4 σχόλια:

  1. Είναι τόσο κρίμα να βλέπεις κομμάτια της Ελλάδας διάσπαρτα σε ξένα μουσεία. Η ιστορία μας μας έφυγε μέσα από τα χέρια μας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οντως είναι στενάχωρο.. Ελπίζω μια μέρα να καταφέρουμε να τα επιστρέψουμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μακάρι η επιστροφή να ήταν στο δικό μας το χέρι, να δυστυχώς άλλοι αποφασίζουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ισχύει, αλλά η ελπίδα πεθαίνει πάντα τελευταία!

      Σε ευχαριστώ για το σχόλιο!

      Διαγραφή

Stay Tuned

 photo sunsetfacebook_zpsb37eb33f.png  photo sunsettwitter_zps4f1cb7d3.png  photo sunsetinstagram_zpsb21f3486.png  photo sunsetyoutube_zpsd9eeb186.png
Follow

Τα αγαπημένα σας!