Τετάρτη 8 Αυγούστου 2018

Συνεντευξη με τον Δημήτρη Φλαμούρη


Ο συγγραφέας- Happiness Coach, Δημήτρης Φλαμούρης μιλάει στο Ψυχής Κατάθεση:


Dimitris Flamouris


Ο Δημήτρης Φλαμούρης σπούδασε μαθηματικά και απέκτησε μεταπτυχιακό και διδακτορικό τίτλο από το City University Business School στα χρηματοοικονομικά μαθηματικά. Εργάστηκε για περισσότερο από δεκαπέντε χρόνια σε διεθνείς επενδυτικές τράπεζες στο Λονδίνο καθώς και σε εγχώρια χρηματιστηριακή εταιρεία. Έχει επίσης διδάξει επί σειρά ετών στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Σε μια αποφασιστική στροφή καριέρας αποφοίτησε το 2016 από τη σχολή ψυχολογίας του University of East London, με ειδίκευση στη Θετική Ψυχολογία.

Πλέον διατηρεί το δικό του blog και διοργανώνει σεμινάρια πάνω στο άγχος, τις σχέσεις και τη θετική ψυχολογία και πραγματοποιεί συνεδρίες Happiness CoachingΈχει γράψει το βιβλίο 
«Ψυχο-λογικές Σχέσεις» το οποίο γνωρίζει ιδιαίτερη επιτυχία. Παράλληλα ασχολείται με το κρασί έχοντας αποκτήσει διεθνείς πιστοποιήσεις και έχει ταξιδέψει σε περισσότερες από 70 χώρες συλλέγοντας εμπειρίες από ολόκληρο τον πλανήτη.

Τον ρωτήσαμε, λοιπόν, και μας απάντησε: 

Γιατί επιλέξατε να ασχοληθείτε με την ψυχολογία;


Σπούδασα μαθηματικός και απέκτησα μάστερ και διδακτορικό τίτλο στα χρηματοοικονομικά μαθηματικά. Για πολλά χρόνια ήμουν χρηματιστής στο Λονδίνο αλλά και στην Αθήνα. Ήμουν πολύ πετυχημένος αλλά όχι ευτυχισμένος. Κάποια κρίση στην προσωπική μου ζωή με έκανε να στραφώ στον ψυχολόγο. Εκεί για πρώτη φορά αντίκρυσα τόσο καθαρά έναν διαφορετικό κόσμο. Τα μαθηματικό μου δαιμόνιο με έσπρωξε να θελήσω να κατανοήσω το πώς λειτουργούμε οι άνθρωποι και να τα βάλω σε κανόνες. Για να καταφέρω να εξηγήσω τόσο στον εαυτό μου όσο και στους άλλους τι συμβαίνει. Έτσι σπούδασα ψυχολογία εκ νέου.

Πόσο εύκολο είναι να κυνηγάμε τα όνειρα μας;

Δεν είναι εύκολο και ίσως δεν είναι και καλή ιδέα. Υπάρχει πολύ έντονη η φιλοσοφία του «ακολούθησε το όνειρό σου» από τα τσιτάτα που διαβάζουμε παντού γύρω μας. Το κάνουν να φαίνεται πολύ εύκολο όταν είναι ακριβώς το αντίθετο. Έτσι θα απογοητευτούμε όταν ίσως φυσιολογικά αποτύχουμε. Κανένας δεν μας προετοιμάζει για την αποτυχία. Εγώ θα πρότεινα κάτι διαφορετικό. Δες σε τι είσαι καλός και πώς μπορείς να βοηθήσεις άλλους με αυτό και ακολούθησέ το. Δεν το προτείνω φυσικά μόνο εγώ. Οι έρευνες δείχνουν ότι είναι πολύ πιο πιθανό να γίνουμε ευτυχισμένοι έτσι.

Ποια πιστεύετε ότι είναι τρία βασικά χαρακτηριστικά ενός καλού ψυχολόγου;

Αυτογνωσία, ενσυναίσθηση, υπομονή. Με κυριότερο το πρώτο. Χρειάζεται να έχει κάνει προσωπική θεραπεία ο ψυχολόγος για να βοηθήσει κάποιον. Αλλιώς αναγκαστικά θα αποτύχει. Οι ψυχολόγοι έχουν ειδικά ψυχολογικά θέματα, όπως υποστηρίζει η ψυχαναλύτρια Alice Miller. Δεν τα έχουν λυμένα τα δικά τους. Συνήθως μέσα από τη θεραπευτική σχέση προσπαθούν να πάρουν την αγάπη που νιώθουν ότι τους λείπει. Οπότε η προσωπική θεραπεία είναι απαραίτητη.

Με ποια θέματα καταπιάνεστε κυρίως;

Ασχολούμαι κυρίως με θέματα σχέσεων και με τη θετική ψυχολογία. Την επιστήμη της ευτυχίας.

Πότε χρειάζεται κανείς να πάει σε έναν ψυχολόγο/ ειδικό ψυχικής υγείας;

Πάντα. Όλοι μας σε κάθε φάση της ζωής μας θα μπορούσαμε να επωφεληθούμε από τη συζήτηση με έναν ψυχολόγο. Θα μας βοηθήσει να κατανοήσουμε τον εαυτό μας καλύτερα και αυτό μας είναι πάντα απαραίτητο. Στην πράξη κάποιος συνήθως πηγαίνει σε έναν ψυχολόγο όταν δε νιώθει λειτουργικός σε τουλάχιστον έναν τομέα της ζωής του.

Τι θα λέγατε στους ανθρώπους που ακόμη πιστεύουν πως το να πας σε κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας είναι ταμπού;

Τους καταλαβαίνω. Τα κοινωνικά στερεότυπα επηρεάζουν πολλούς ανθρώπους. Θα τους έλεγα ότι όπως κάποιος πάει σε έναν γιατρό όταν πονάει το σώμα, είναι το ίδιο φυσιολογικό να πηγαίνει σε έναν ψυχολόγο όταν πονάει η ψυχή. Δεν υπάρχει καμία διαφορά. Είναι ακόμα σημαντικότερο να πηγαίνει σε έναν ψυχολόγο, θα πρότεινα, καθώς πολλά από τα σωματικά προβλήματα υγείας είναι ψυχολογικής προέλευσης, οπότε θα προστάτευε και την υγεία του.

Υπάρχουν προοπτικές στην Ελλάδα στον τομέα της Ψυχολογίας; Τι συμβουλή θα δίνατε στα νέα παιδιά που αποφοιτούν τώρα από πανεπιστήμια ψυχολογίας;

Υπάρχουν, ναι. Όπως αν κάνεις αυτό στο οποίο είσαι καλός, θα το αγαπήσεις, έτσι και αν αυτό που κάνεις,το αγαπάς, τότε αναγκαστικά θα γίνεις καλός και θα ξεχωρίσεις. Δεν είναι απαραίτητο να ξεχωρίσεις, όμως δουλειά θα έχεις. Όσο γίνεται λιγότερο ταμπού το θέμα τόσο περισσότερες και οι ευκαιρίες. Θα τους έλεγα, επίσης να κάνουν θεραπεία. Οπωσδήποτε. Αδιαπραγμάτευτα.

Πείτε μας λίγα λόγια για το νέο σας βιβλίο, με τίτλο «Ψυχο-λογικές σχέσεις». Σε ποιους απευθύνεται και τι πραγματεύεται;

Το βιβλίο είναι ένα πάντρεμα των δυο μου ταυτοτήτων. Της δομημένης μαθηματικής λογικής και της ψυχολογίας. Είναι γραμμένο σε μορφή ιστοριών και πραγματεύεται θέματα που όλοι συζητάμε. «Ποιον σύντροφο να διαλέξω», «πότε θα βρω τον κατάλληλο σύντροφο», «δε με ακούει ο σύντροφός μου αλλά θα τον στρώσω εγώ», «τι είναι η ευτυχία» και άλλα τέτοια. 
Είναι ένα βιβλίο γραμμένο στη γλώσσα που μιλάμε και σκεφτόμαστε. Είναι γραμμένο πολύ απλά και ταυτόχρονα πηγαίνει σε βάθος. Γι αυτό το λόγο ίσως το κοινό το αγάπησε και το ψήφισε στα δέκα καλύτερα βιβλία Ευ Ζην για το 2017 στο διαγωνισμό του Public. Έχει κάνει τέσσερις εκδόσεις μέσα σε ένα χρόνο. Απευθύνεται σε όλον τον κόσμο. Έχω λάβει ενθουσιώδη σχόλια από άτομα ηλικίας 16 έως 70 ετών!

Εσείς προσωπικά κάνετε κάτι για να αποφορτιστείτε από το βάρος της δουλειάς σας;

Είμαι στο ξεκίνημα αυτή τη στιγμή και η δουλειά μου με ενθουσιάζει. Τα σεμινάρια και οι ομιλίες που κάνω αλλά και οι συνεδρίες coaching μου δίνουν ενέργεια. Δε μου την αφαιρούν. Το να νιώθεις ότι βοήθησες κάποιον να πάει λίγο παραπέρα σου δίνει μεγάλη χαρά και ικανοποίηση. Επίσης μου παρέχουν έμπνευση για το blog μου!

o    Ποια είναι τα σχέδια σας για το μέλλον;

Μπορεί να ακουστεί περίεργο αλλά θέλω να βρω έναν τρόπο να κάνω συλλογικά τον κόσμο πιο χαρούμενο. Γράφω το δεύτερο βιβλίο μου τώρα και ελπίζω να βρω τον τρόπο να πάει το μήνυμά μου όσο πιο πέρα γίνεται. Θέλω να απενοχοποιήσω τον κόσμο από όλες τις ενοχές που κουβαλάει, όμως με έναν ρεαλιστικό και πρακτικό τρόπο, γιατί πάνω απ΄ όλα είμαι και μαθηματικός. Ακούγονται τόσα πολλά θετικά και ελπιδοφόρα μηνύματα εκεί έξω («είσαι μοναδικός», «ζήσε το πάθος σου», «όλα είναι αγάπη» και τα σχετικά) που ο κόσμος μόνο να μπερδευτεί και να απογοητευτεί μπορεί όταν η πραγματικότητα δίνει άλλα μηνύματα. Η βιομηχανία της ελπίδας είναι βαριά και θα ήθελα να καταφέρω να συμβάλλω στο να γίνουν οι άνθρωποι λίγο πιο ευτυχισμένοι στην πράξη.

Ποιο είναι το μότο σας;

Η γνώση είναι δύναμη. Πιστεύω πως δεν υπάρχει καλό και κακό. Σωστό και λάθος. Ο καθένας μας έχει χρέος να μάθει ποιος είναι και μετά να επιλέξει ποια κομμάτια του ίσως θα αλλάξει και ποια θα κρατήσει. Δε γίνεται να αγαπάμε τον εαυτό μας αν δεν τον γνωρίσουμε. Γι αυτό η κοινότοπη συμβουλή «αγάπησε τον εαυτό σου» αποτυγχάνει τόσο οικτρά. Γιατί αν δεν γνωρίζουμε ποιοι είμαστε είναι σχεδόν αδύνατον να μας αγαπήσουμε. Αυτογνωσία πάνω απ΄όλα.


 Ευχαριστώ θερμά τον κύριο Φλαμούρη για την εξαιρετική συνέντευξη που μου παραχώρησε! 

Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για εκείνον, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του είτε μέσω του email του: dimitris.flamouris@gmail.com, είτε μέσω του προσωπικού του blog: dimitrisflamouris.com


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Stay Tuned

 photo sunsetfacebook_zpsb37eb33f.png  photo sunsettwitter_zps4f1cb7d3.png  photo sunsetinstagram_zpsb21f3486.png  photo sunsetyoutube_zpsd9eeb186.png
Follow

Τα αγαπημένα σας!