Τετάρτη 13 Ιουνίου 2018

Συνέντευξη με την Ολυμπιάννα Λαζανά


Η ψυχολόγος, Ολυμπιάννα Λαζανά μιλάει στο Ψυχής Κατάθεση:




Η Ολυμπιάννα Λαζανά έκανε σπουδές ψυχολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στην Κλινική Ψυχολογία στο Πανεπιστήμιο Paul-Valery III του Μονπελιέ της Γαλλίας. Για δύο χρόνια (2013-2015) υπήρξε επιστημονική συνεργάτης (ψυχολόγος) στο πρόγραμμα "Εκπαίδευση των παιδιών Ρομά" του Πανεπιστημίου Αθηνών, μέσα από το οποίο επισκέφθηκε σχολεία στην Κορινθία και συντόνισε μια σειρά από βιωματικές δράσεις. Επίσης έχει συντονίσει σχολές Γονέων στην Κορινθία και συντόνισε μια σειρά από βιωματικές δράσεις.

Έχει αρθρογραφήσει σε γνωστά ηλεκτρονικά περιοδικά όπως το psychologynow.gr. Παρακολουθεί διαρκώς σεμινάρια και εκπαιδεύσεις στον κλάδο της Ψυχολογίας, και την περίοδο αυτή εκπαιδεύεται στην μέθοδο της "Συστημικής Αναπαράστασης". Τέλος, δηλώνει πως νιώθει τυχερή που δουλεύει με παιδιά, εφήβους και τους γονείς τους!

Τη ρωτήσαμε, λοιπόν, και μας απάντησε:

Γιατί επιλέξατε να γίνετε ψυχολόγος;

Δε ξέρω αν υπάρχει μια κατάλληλη απάντηση σε αυτήν την ερώτηση. Σίγουρα ως έφηβη ήμουν αρκετά ονειροπόλα. Οραματιζόμουν έναν κόσμο που οι άνθρωποι θα συμπεριφέρονται με ευγένεια και σεβασμό μεταξύ τους, ένα κόσμο δίκαιο, ένα κόσμο αλληλέγγυο, ένα κόσμο αγάπης. Με απασχολούσε ιδιαίτερα το ζήτημα των διαπροσωπικών σχέσεων και σίγουρα των παιδιών που δεν είναι ευτυχισμένα (είτε είναι συναισθηματικά παραμελημένα, είτε κακοποιούνται.). Νομίζω πώς μια εσωτερική ανάγκη με έκανε να επιλέξω αυτό το επάγγελμα τελικά, που τότε δε μπορούσα να την προσδιορίσω ακριβώς. Στα 16 μου επίσης είχα την πρώτη καλή γνωριμία με τη Virginia Satir (βλέπε το βιβλίο "Πλάθοντας ανθρώπους") και την "οικογενειακή θεραπεία", κάτι που με έκανε να πιστέψω πώς μπορώ να κάνω κάτι αντίστοιχο και εγώ για τους άλλους! Στην πορεία, και εξασκώντας πλέον το επάγγελμα, ή λειτούργημα αν θέλεις, του ψυχολόγου, πείστηκα πώς δε θα μπορούσα να κάνω τίποτα άλλο στη ζωή μου με τόση επιμονή, αγάπη και πάθος.

Πόσο εύκολο είναι να κυνηγάμε τα όνειρα μας;

Το όνειρο είναι σαν το αεράκι, μπορεί να περνά απλά από μπροστά σου να το βλέπεις, να το μυρίζεις, αλλά να μη θέλεις να το "βουτήξεις".  Μπορεί να το νιώθεις όμως και να έρχεται, να προετοιμάζεσαι σαν σε θέση μάχης και να το αρπάζεις την κατάλληλη στιγμή! Πιστεύω πολύ στα όνειρα, στη θετική σκέψη που προκαλεί δράση, και στο "άρπαγμα ευκαιριών". Προσωπικά νιώθω πώς έχω σταθεί αρκετά τυχερή επαγγελματικά, καθώς από τότε που ξεκίνησα έρχονταν επαγγελματικές προτάσεις, σε διαφορετικά πλαίσια, που όλα όμως μαγικά είχαν να κάνουν με οικογένεια και παιδιά. Νιώθω ευγνώμων για όλες αυτές τις ευτυχείς συγκυρίες!

Ποια πιστεύετε ότι είναι τρία βασικά χαρακτηριστικά ενός καλού ψυχολόγου;

Πρώτον ενσυναίσθηση, να μπορείς να κατανοείς βαθιά τα συναισθήματα του ανθρώπου τον οποίο έχεις απέναντί σου. Να τα βλέπεις, να τα νιώθεις αλλά όχι να γίνεσαι ένα με αυτά. Γιατί τότε δε θα είσαι πια "Βοηθός Ζωής", όπως μου αρέσει να λέω με άλλα λόγια αυτό που υπηρετούμε. Άλλωστε, για μένα πρόκειται και για μια ανώτερη τέχνη υπηρεσίας στον άνθρωπο. Δεύτερον ταπεινότητα. Από τη θέση βοηθού είναι πολύ εύκολο να πιστέψεις κάποια στιγμή (ή πολλές στιγμές) ότι είσαι ένας" μικρός Θεός". Είναι σημαντικό να είσαι προσγειωμένος και να θυμάσαι ότι είσαι απλά ένας άνθρωπος ανάμεσα σε όλους τους άλλους. Τρίτο και τελευταίο πάθος και όρεξη για ζωή. Να θες ο ίδιος να ζεις κάθε στιγμή , να χαίρεσαι την Ύπαρξή σου, να τη γιορτάζεις συνεχώς και να βοηθάς και τους άλλους να κάνουν το ίδιο. Το οποίο φυσικά συνεπάγεται ότι έχεις λύσει αρκετά  βασικά σου θέματα-αν όχι όλα- με προσωπική ψυχοθεραπεία και έχεις αποδεχτεί πλήρως το Είναι σου.

Με ποια θέματα καταπιάνεστε κυρίως;

Με οτιδήποτε αφορά σε οικογενειακές δυναμικές, με θέματα που αφορούν σε παιδιά "τυπικής" και μη ανάπτυξης. Η λίστα είναι μακριά και ανεξάντλητη...

Πότε χρειάζεται κανείς να πάει σε έναν ψυχολόγο/ ειδικό ψυχικής υγείας;

Όταν αρχίζει να σκέφτεται πώς ίσως δε διαχειρίζεται με κατάλληλο τρόπο θέματα της καθημερινότητας, θέματα που αφορούν στη συζυγική/συντροφική σχέση, θέματα που αφορούν στα παιδιά. Το πιο κρίσιμο είναι να επισκεφτεί κανείς τον ψυχολόγο τότε ακριβώς που νιώθει να ξεκινά ένα πρόβλημα/μια δυσλειτουργία και όχι όταν αυτό είναι σε εξέλιξη. Ο λόγος είναι αρκετά απλός. Είναι καλύτερο να προλάβουμε καταστάσεις και να πάμε εξαρχής στη ρίζα του προβλήματος, γιατί τότε οδεύουμε και στην πιο γρήγορη και αποτελεσματική "λύση" του.

Τι θα λέγατε στους ανθρώπους που ακόμη πιστεύουν πως το να πας σε κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας είναι ταμπού;

Δυστυχώς  το ζήτημα αυτό έχει υπάρξει ταμπού για χρόνια στην Ελλάδα, και σε αυτό έχει συντελέσει σε ένα βαθμό και το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι χώρα όπου οι άνθρωποι μιλούν πολύ με  τους φίλους τους. Εξαιρετικό νέο αν λάβουμε υπόψη τα δεδομένα άλλων χωρών, όμως υπάρχει  η γνωστή πεποίθηση "Αφού έχω φίλους, τι να τον κάνω τον ψυχολόγο;" Ο ψυχολόγος είναι εκπαιδευμένος Βοηθός Ζωής κι οπωσδήποτε αν είναι σωστός επαγγελματίας, κάνει καλούς διαχωρισμούς. Δεν βοηθά δηλαδή με τον τρόπο που θα έκανε ένας φίλος, αλλά προσπαθεί να είναι αρκετά αντικειμενικός και να τοποθετείται σε ένα ουδέτερο πρίσμα, βάση του τι είναι κατάλληλο κάθε φορά για τον πελάτη του.

Υπάρχουν προοπτικές στην Ελλάδα στον τομέα της Ψυχολογίας; Τι συμβουλή θα δίνατε στα νέα παιδιά που αποφοιτούν τώρα από πανεπιστήμια ψυχολογίας;

Υπάρχουν προοπτικές αν έχεις ανοιχτά μάτια και κυρίως.. "ανοιχτή ψυχή". Θα έλεγα πάντως να κάνουν κάποιο μεταπτυχιακό εντός ή εκτός Ελλάδας, και οπωσδήποτε προσωπική ψυχοθεραπεία!

Εσείς προσωπικά κάνετε κάτι για να αποφορτιστείτε από το βάρος της δουλειάς σας;

Τελευταία.. χορεύω πολύ. Κάνω μαθήματα σύγχρονου χορού, κάτι που με αποφορτίζει αρκετά. Χαλαρώνω επίσης με κάποια καλή ταινία και τη συντροφιά του συζύγου μου, και ταξιδεύω όσο πιο συχνά μπορώ. Παρόλο που το ταξίδι έχει μέσα του μια κάποια κούραση μου δίνει μεγάλα αποθέματα ενέργειας!

Ποια είναι τα σχέδια σας για το μέλλον;

Ονειρεύομαι πρωτίστως να συνεχίζω να κάνω τους ανθρώπους να χαμογελούν. Να δουλεύω στην υπηρεσία του ανθρώπου με το ίδιο πάντα πάθος και την ίδια, και ακόμα μεγαλύτερη, αγάπη.

Ποιο είναι το μότο σας;


"Η ζωή έχει χρώμα!!! Ερωτευτείτε, χαμογελάστε, ταξιδέψτε, χαρείτε με μικρές.. και μεγαλύτερες απολαύσεις ζωής"

Ευχαριστώ πολύ την κυρία Ολυμπιάνα Λαζανά και τις εύχομαι ότι καλύτερο από εδώ και πέρα σε προσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο!

Αν θέλετε να επικοινωνήσετε και σεις μαζί της, μπορείτε να τη βρείτε εδώ:

Στη σελίδα της στο facebook: Λαζανά Ολυμπιάννα- Ψυχολόγος και στο blog της olympiannalazana.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Stay Tuned

 photo sunsetfacebook_zpsb37eb33f.png  photo sunsettwitter_zps4f1cb7d3.png  photo sunsetinstagram_zpsb21f3486.png  photo sunsetyoutube_zpsd9eeb186.png
Follow

Τα αγαπημένα σας!